sladká a plná chuť s tónmi mliečnej čokolády, marhúľ, karamelu, sviežou aciditou červeného jablka a dochuťou lieskových orechov
Hľadáš chutnú klasiku do tvojho kávovaru alebo koťogá? Toto je presne ona. Sladké tóny mliečnej čokolády, karamelu a lieskových orechov, s jemným náznakom ovocnosti marhúľ a červených jabĺk ťa rozhodne pohladí na duši.
Príbeh Thiaga Corsiho a farmy Fazenda Rodomunho je ukážkou, ako môže spojenie tradície, inovácií a vízie pre budúcnosť premeniť pestovanie kávy na udržateľnú a regeneratívnu činnosť. Thiago, predstaviteľ štvrtej generácie pestovateľov kávy vo svojej rodine, prevzal vedenie farmy v roku 2019, no jeho vzťah ku káve má omnoho hlbšie korene.
História pestovania kávy siaha v jeho rodine desaťročia dozadu. Starí rodičia z matkinej strany prišli z Portugalska do Rio de Janeira, zatiaľ čo otcova vetva emigrovala z Talianska do južného Minas s jasným cieľom – venovať sa pestovaniu kávy. Po náročnom období, keď ich farmy v štáte Paraná postihli silné mrazy, sa Thiagov otec rozhodol pre zásadný krok – presunúť rodinu do regiónu Cerrado Mineiro. Od roku 1985 tam našli ideálne podmienky na pestovanie kávy.
Fazenda Rodomunho leží vo vyvýšenej, mierne zvlnenenej oblasti obklopenej údoliami, ktoré vytvárajú priaznivú mikroklímu a zároveň chránia kávovníky pred vetrom. Prítomnosť prameňov a riek v údolí prispieva k stabilnému a vhodnému podnebiu pre produkciu výnimočnej kávy.
V roku 2019 sa Thiago rozhodol farmu nasmerovať k výberovej káve a začal uplatňovať princípy regeneratívneho poľnohospodárstva – prístupu, ktorý sa zameriava na zlepšovanie kvality pôdy, podporu biodiverzity a dlhodobú udržateľnosť. Podľa Thiaga je obnova pôdy nevyhnutná na zvládanie klimatických zmien a na zaistenie budúcnosti kávového hospodárstva.
varieta | arara |
spracovanie | natural |
región | cerrado mineiro, minas gerais |
nadmorská výška | 1100 m n. m. |