jemná a krémová s tónmi rooibosu, papáje, hrušky, sladkosťou pečenej broskyne, aciditou citrónovej kôry a dochuťou maslových sušienok
Dlhodobo zastávame názor, že kávy z Brazílie dokážu priniesť viac než len konzervatívne čokoládovo-orieškové chute. Táto káva je toho krásnym príkladom. Tak zahoď predsudky a vychutnaj si tóny rooibosu, papáje, hrušky a maslových sušienok vo svojej šálke!
Príbeh Thiaga Corsiho a farmy Fazenda Rodomunho je príkladom toho, ako môže tradícia, inovácie a vízia budúcnosti premeniť pestovanie kávy na regeneratívnu a udržateľnú činnosť. Thiago, štvrtá generácia pestovateľov kávy vo svojej rodine, vedie produkciu výberových káv od roku 2019. Jeho spojenie s kávou však siaha omnoho hlbšie, keďže pestovanie kávy má v jeho rodine dlhú históriu. Starí rodičia z matkinej strany emigrovali z Portugalska do Rio de Janeira a jeho otcovská rodina prišla z Talianska do južného Minas s jediným cieľom – pestovať kávu v Brazílii. Po boji s mrazmi v štáte Paraná urobil Thiagov otec zásadné rozhodnutie – presťahovať rodinu do Cerrado Mineiro. Od roku 1985 tu rodina našla ideálne podmienky na pestovanie kávy.
Fazenda Rodomunho sa nachádza v zvýšenej, takmer rovinatej oblasti obklopenej údolím, ktoré poskytuje priaznivú mikroklímu a zároveň funguje ako prirodzená bariéra proti vetru. V údolí sa nachádzajú pramene a rieky, ktoré ovplyvňujú miestnu klímu a vytvárajú ideálne podmienky na pestovanie výnimočných káv. V roku 2019 sa farma začala zameriavať na výberovú kávu a odvtedy presadzuje regeneratívne poľnohospodárstvo. Táto metóda sa sústreďuje na obnovu pôdy a ochranu ekosystémov s cieľom zabezpečiť zdravie a produktivitu rastlín. Podľa Thiaga je regenerácia pôdy nevyhnutná na zvládnutie klimatických výziev a na zabezpečenie udržateľnosti kávového hospodárstva v budúcnosti.
Starostlivosť o pôdu na farme Fazenda Rodomunho ide ruka v ruke s rešpektom k ľuďom, ktorí na nej pracujú. Thiago si zakladá na vzťahoch založených na dialógu, priateľstve a vzájomnej dôvere, pretože verí, že pochopenie jedinečnosti každého človeka je kľúčom k rozvoju jeho potenciálu. Tento prístup sa odráža aj v samotnej výrobe kávy, kde sa neustále usilujú o dokonalosť. Thiago zdôrazňuje, že tajomstvo kvalitnej kávy spočíva v hlbokom poznaní farmy – vďaka rokom sledovania a analýzy už pred zberom vedia, aký chuťový profil bude mať každá dávka. Popisuje proces spracovania po zbere ako „mágii“, no zároveň tvrdí, že kvalita kávy je výsledkom harmónie medzi človekom a prírodou. Napriek počiatočnej skepse sa regeneratívne poľnohospodárstvo ukázalo ako správna cesta a Thiago je presvedčený, že ide o budúcnosť pestovania kávy, najmä v kontexte klimatických zmien, škodcov a chorôb. Pre neho je starostlivosť o pôdu kľúčom k tomu, aby kávovníky získali potrebné živiny, čo vedie k výnimočnej káve, ktorá v sebe nesie udržateľnosť, rodinné dedičstvo a vášeň pre pestovanie.
varieta | gesha |
spracovanie | anaerobic natural |
region | cerrado mineiro, minas gerais |
nadmorská výška | 1150 m n. m. |