tropická a krémová s tónmi rumových praliniek, kiwi, sladkosťou lesného medu, aciditou černíc a dochuťou kakaových bôbov
To, že výberová káva nie je len o káve, ale aj o vzťahoch a hodnotách, sa snažíme neustále pretavovať aj do nášho portfólia. Aj preto u nás už po tretí raz nájdeš túto anaeróbne spracovanú Jávu od nášho slovenského priateľa Luku Ondrišáka, ktorý dlhodobo žije v Indonézii. Jeho poslaním je vytvárať pozitívny vplyv na farmárov a ich komunity. Svoje prostriedky dlhodobo investuje aj do sprievodných projektov, ako sú výsadba endemických plodín s pridanou hodnotou, ako je kakao, banán, makadamový orech, avokádo, korenie, borovica a mahagón. Všetky jeho produkty pochádzajú z osobných priateľstiev s producentmi a farmármi, ktorých cieľom je priniesť tú najlepšiu šálku, akú Indonézia môže ponúknuť.
Za týmto fantastickým lotom stojí združenie Argopuro Walida na čele s Muhlisom, ktorý spravuje, pestuje a spracúva kávu rastúcu na ploche 420 ha na kopci Argopuro. Ide o férový koncept živobytia pre farmárov aj zamestnancov. Farmári si sami určujú ceny čerešní a dostávajú zaplatené v hotovosti pri každej dodávke. Mzda pracovníkov je priemerne dvojnásobne vyššia ako mzda v danom kraji.
Walida je spoločenstvo 500 rodín žijúcich pod horou Argopuro, ktoré sa už dekádu venujú pestovaniu a spracovaniu výberovej kávy. Mas Muhlis je vyštudovaný agronóm, ktorý sa rozhodol vrátiť do rodnej obce, aby zmenil vážnu situáciu v krajine, kde sa vytratila voda. Miluje výskum a vývoj, čo sa odzrkadľuje na množstve a unikátnosti kombinácií spracovania kávy.
Káva, ktorú sme vybrali, pozostáva z dvoch odrôd - Red Cattura a Lini S-795. Bola spracovaná naturálnou metódou s 36-hodinovou anaeróbnou fermentáciou v nerezovom tanku. Následne boli zrná sušené na vyvýšených posteliach 25 dní na vlhkosť 10,5%. Vysoká nadmorská výška 1800 metrov podporuje komplexné chute a v kombinácii s týmto spracovaním prináša krémovú textúru, alkoholový nádych rumu a chute tropického ovocia, najmä kiwi, ktoré sú doplnené aciditou černíc a sladkosťou lesného medu.
varieta | red caturra, lini S-795 |
spracovanie | anaerobic natural |
región | argopuro |
nadmorská výška | 1800 m n. m. |