sladká a džemová s charakterom tmavého bobuľového ovocia, tónmi jahôd, malín, černíc, aciditou marakuje a florálnou dochuťou jazmínu
Esayas Beriso nás neskutočne baví svojou sladkosťou a sviežosťou. Či už v espresse alebo na filtri!
Buku je jednou z najvyššie položených oblastí pestovania kávy v Etiópii, čo vytvára optimálne podmienky pre pomalé dozrievanie čerešní a fantastickú kvalitu. Poľnohospodárske pozemky sú roztrúsené po celej vysočine a stúpajú do výšky 2 350 m n. m. Esayas Beriso začal svoju kariéru na vládnom úrade v Dimtu. Počas tohto obdobia začal spolu so svojimi bratmi prevádzkovať malú prevádzku zberu kávových čerešní farmárov z okolia a ich predaja do miestnych spracovateľských staníc. Keď sa táto činnosť rozrástla, Esayas vysadil vlastné kávovníky. V roku 2009 opustil prácu v štátnej správe a začal sa venovať podnikaniu s kávou na plný úväzok. Teraz je to rodinná prevádzka, pričom jeho manželka Meskerem riadi zber úrody na ich osobnej farme, ako aj nákup čerešní od susedných fariem.
Etiópia je všeobecne uznávaná ako miesto, odkiaľ káva pochádza, a jej produkcia naďalej predstavuje približne 10% hrubého domáceho produktu krajiny. Testy DNA potvrdili, že v Etiópii rastie viac ako 60 rôznych odrôd, čo z nej robí domov s najväčšou biodiverzitou kávy zo všetkých regiónov na svete. Vzhľadom na tradíciu výroby kávy v Etiópii a politické prepojenie etiópskeho obchodu s kávou je prakticky nemožné získať z Etiópie šarže kávy s jednou odrodou. Táto situácia sa mení, hoci veľmi pomaly.
varieta | 74158 |
spracovanie | natural |
región | guji |
nadmorská výška | 2300 m n. m. |