instantná káva, len lepšia! | 5ks v balení
Instantná káva bola (aj nami) dlho vnímaná ako podradný produkt. Preto slovné spojenie “výberová instantná káva” môže znieť ako oxymoron. My sami sme sa však presvedčili, že nie je instant ako instant. Inovácie a snaha sprístupniť svet výberovej kávy čoraz väčšiemu spektrum ľudí ovplyvnilo aj toto odvetvie.
Pri jeho výrobe nejde iba o prácu s kvalitnejším produktom, zámenu komoditnej kávy za výberovú. Rovnako dôležitým faktorom je aj prispôsobenie technologického procesu tak, aby zachovalo čo najviac prirodzených senzorických atribútov kávy. Ako sa teda vyrába naša výberová instantná káva?
Instantnú kávu vyrábame v spolupráci s českým start-upom Revolución Lab. Celé to začína u nás v pražiarni výberom a pražením kávy. Tá zaujímavejšia časť však začína v momente, keď ju odovzdávame do rúk Bronislavovi z Revolúcion Labu. Bronislav totiž posledné dva roky strávil modifikáciou a vývojom svojej metódy výroby instantnej kávy.
Napražená káva sa najskôr zomelie a vyextrahuje na silný, čistý koncentrát. Extrakt sa následne v laboratórnych podmienkach niekoľko desiatok hodín lyofilizuje. Práve vďaka tomuto šetrnému spôsobu “sušenia” za pomoci nízkeho tlaku a teploty si výsledný produkt zachováva chuťové a aromatické vlastnosti danej kávy. Tento krok zároveň predstavuje hlavný technologický rozdiel v porovnaní s komerčnými instantným kávami. Výsledný “prášok” sa na záver hermeticky zabalí do sáčkov, čím sa zabezpečí dlhodobé uchovanie kvality produktu.
Ale ako sa hovorí, radšej raz ochutnať, ako stokrát počuť!
postup prípravy.
obsah balenia vysyp do šálky
zalej 200ml horúcej vody (ideálne s teplotou 85°C)
premiešaj a vychutnávaj
Viac sa dočítaš na našom blogu, kde sa venujeme práve instantnej káve.
typ produktu | instantná / rozpustná káva |
počet porcii / sáčkov v balení | 5ks |
výrobca | Revolución Lab |
káva | colombia jesus barahona |
varieta | tabi |
spracovanie | natural anaerobic |
chuťový profil | modré hrozno, višňa, kakaové bôby |