Ešte skôr, než sme sa stali závislými na našich každodenných doubleshotoch a Y-lónoch, prišiel na svet nápoj, ktorý si dodnes drží svoj status najobľúbenejšieho kávového koktejlu sveta. Írska káva. Každopádne nie každý vie, ako tento chutný nápoj vlastne vznikol a ako ho správne pripraviť
Joe Sheridan bol výborný kuchár a barman. Po tom ako sa s rodinou presťahoval do Dublinu, kvôli lepším životným podmienkam, požiadal o prácu v reštaurácii na letisku Foynes, z ktorého sa uskutočňovali prvé transatlantické lety vzducholoďou na ceste z Írska do New Yorku. V roku 1943 sa kvôli zlému počasiu musela vzducholoď na ceste do New Yorku vrátiť kvôli poveternostným podmienkam späť na letisko Foynes a zamestnanec Joe Sheridan bol povolaný do práce, aby pohostil premrznutých pasažierov teplým jedlom a nápojmi. Ako skúsený barman, veľmi dobre vedel, čo jeho hostia potrebujú. Začal teda pridávať do ich káv írsku whiskey a na zvedavé otázky, či použil brazílsku kávu odpovedal smelo:
Nie. Bola to Írska káva!
No a hneď na to začal prilievať na hladinu studenú smotanu, aby zjemnil alkoholový finiš.
V roku 1952 dostáva Sheridan ponuku pracovať pre podnik Buena Vista v San Franciscu, kde sa stretáva so žurnalistom Stantonom Delaplanom, ktorý tento drink priviedol na celosvetovú barovú scénu. Delaplane, ktorý navštívil letisko Foynes v roku 1951 a ochutnal Sheridanov drink, si to po prílete domov namieril priamo do Buena Vista Cafe, kde celú noc skúšal vybalancovať Sheridanove ingrediencie. V momente ako sa mu to podarilo sa z tichého baru stalo najvyhľadávanejšie miesto v meste, čo vyčarilo úsmev hlavne na tvári majiteľa, Joea Koepplera. Pracovná ponuka pre Joea Sheridana prišla krátko na to a ako barman tam strávil krásnych 10 rokov.
Dodnes je Buena Vista vyhľadávaným turistickým miestom a denne tu barmani pripravia pre svojich zákazníkov približne 2000 Írskych káv…
30 ml Jameson Caskmates Stout
15 ml trstinového sirupu
120 ml filtrovanej kávy
50 ml smotany na šľahanie
Vhodný pohár z hrubšieho skla nahrejeme horúcou vodou, ktorú následne vylejeme. Do nádoby s pripravenou filtrovanou kávou nalejeme whiskey, sirup a všetko spolu dobre premiešame. Do šejkra pridáme smotanu a jednu-dve kocky ľadu. Pretrepeme tak, aby smotana získala vhodnú vzdušnú štruktúru a nepremiešala sa nám po naliatí s kávou. (Ak nemáte šejker, dosiahnete tak ľahko aj za pomoci metličky alebo vidličky). Pomaly, za pomoci čajovej lyžice navrstvíme smotanu na hladinu kávy tak, aby nám vznikli dve jasne oddelené vrstvy kávy a smotany. Zážitok pitia Írskej kávy by mal práve spočívať v spojení sladkej studenej smotany a horúceho, kávového, príjemne alkoholického základu.
Alexander Nagy