Z doby kávového fašizmu, ktorá nás ešte pred pár rokmi utláčala sme už pravdepodobne vyrástli. Dnes aj tí, ktorí horlivo vyhlasovali ako by zakázali automaty už nemyslia tie kávové ale herné. A pokiaľ niekto nemá bizarnú požiadavku, aby som mu nalial do kávy studené proteínové mlieko a postačí mu to, ktoré máme v ponuke, rád jeho žiadosti vyhoviem aj bez gúľania očami. Mám však pocit, že k jednej veci sme ale stále nedospeli. Nevieme si vážiť (každú) kávu.
Aby nedošlo k omylu, stále mám na mysli výberovú kávu, ktorá je dobre upražená a viac či menej dobre pripravená. Problém skôr vidím v našich očakávaniach, sklonoch porovnávať a v tom, že nedokážeme (alebo nechceme) vnímať danú kávu z nadhľadu, takú aká naozaj je. Zároveň je úplne prirodzené, že každému chutí niečo iné. Horšie je, keď sa daná chuť nestretne s našimi preferenciami a my tú kávu nadobro odsúdime.
Kedysi som mal v hlave jasnú predstavu o tom, ktoré chute sú moje obľúbené a aké pestovateľské krajiny sú najlepšie. Našťastie, ako čas plynul, mal som možnosť ochutnať či upražiť množstvo káv pre rôzne skupiny ľudí a svoje vnímanie prehodnotiť. Prestal som sa sústrediť len na chuťové atribúty, ktoré preferujem a začal som vnímať chuť, ktorá sa mi v danej káve naozaj ponúka. To mi zároveň pomohlo zbaviť sa očakávaní. Pochopil som, že výberová káva je oveľa viac ako len niekoľko výnimočných káv, ku ktorým sa občas dostaneme. Mám pocit, že ľudia občas presadzujú svoje subjektívne očakávania - čo je dobrá káva a aká má byť - a zabúdajú pri tom zohľadniť rôzne dôležité faktory ako sú krajina pôvodu, spracovanie ale aj cena a mnohé iné. Ak chceme vnímať kávu v kontexte celej jej krásy, začnime jednoduchou otázkou, ktorá nás k tomu môže nasmerovať.
Prečo moja káva chutí tak ako chutí?
Ak niekto vyhľadáva napríklad kávy z Kene, ktoré chutia po bobuľovom ovocí nemôže to isté vyžadovať od Brazílie. Znamená to, že kávy z Brazílie sú zlé? Určite nie, ibaže majú úplne iné kvality, ktoré možno len nevieme oceniť. Podobne nemôžeme chcieť od mokro spracovanej kávy rovnako šialené chute a intenzívnu vôňu ako od káv spracovaných rôznymi inými novodobými spracovaniami.
Keď u mňa nastal tento prevrat a začal som v káve hľadať to, čo tam naozaj je a nie len to čo tam chcem. Uvedomil som si, že si dokážem kávu vychutnať oveľa viac. Stále mám samozrejme svoje obľúbené chuťové preferencie. Dnes sa cez ne ale dokážem preniesť a hľadať v káve chuť danej krajiny a odrody.
Piť výnimočné kávy je síce super, no nachádzať výnimočnosť v bežných kávach je krásne. A verím, že aj toto je výzva najbližsích rokov. Pozerať sa na kávu nie cez optiku mojich chuťových preferencií ale cez potenciál, ktorý má káva na základe pestovateľských či spracovateľských faktorov.
Aj s touto témou priamo súvisí náš nový produkt processing pack, ktorým chceme ľuďom priblížiť práve čaro tradičných spracovaní.
Jakub Ševčík