svieža a ľahká s tónmi broskyne, mirabelky, kvetu pomaranča, žltého melóna, aciditou zeleného jablka a dlhou dochuťou stévie
Dlhodobo je našou filozofiou hľadať a prinášať kávy z nie úplne tradičných originov. Tentokrát je to Venezuela!
Venezuela nie je vo svete známa pestovaním kávy avšak má dlhú tradíciu pestovania, ktorá siaha až do 18. storočia. Venezuelský kávový priemysel čelil v posledných desaťročiach problémom, keď sa v dôsledku embarga na vývoz kávy väčšina odvetvia zamerala na ropu. Kávové plantáže upadali a kvalita kávy rýchlo klesala.
Pred piatimi rokmi sa Ondrejovi z Jakafe prostredníctvom športu (konkrétne futbalu) podarilo nadviazať spoluprácu s miestnou spoločnosťou, ktorá chcela začať obnovovať kvalitu kávy a postupne sa dopracovať k vývoznej licencii. Počas týchto piatich rokov spoločne pracovali na čoraz lepšej kvalite. Vďaka spätnej väzbe a skvelým vzťahom sa postupne nakúpila technológia, vyškolili farmári a výsledkom je prvý kontajner výberovej kávy.
Táto konkrétna káva pochádza zo štátu Merida zo spracovateľskej stanice v meste Santa Cruz de Mora, kam svoju úrodu kávy dodávajú desiatky malých farmárov. Venezuela je veľmi kopcovitá krajina, takže všetok zber sa vykonáva ručne s dôrazom na zber iba zrelých kávových čerešní. Proces sa začína premývaním, pri ktorom sa oddelia všetky nezrelé čerešne a predmety s nízkou hustotou, ako sú vetvičky a listy. Po následnom oberaní sa čerešne presunú do fermentačnej nádrže, kde sa nechajú 18 hodín kvasiť, aby sa z pergamenu odstránili zvyšky dužiny. Nakoniec sa čerešne pred balením roztriedia podľa veľkosti.
varieta | caturra, catuai amarillo |
spracovanie | washed |
región | merida |
nadmorská výška | 1200 - 1650 m n. m. |